Днес е официалният старт на летния сезон. От днес се променят и правилата за влизане в България. В един от хотелите по морето гостите се хранят ол инклузив, като храната се сервира от персонала, тоест те нямат пряк контакт и това е една от мерките за безопасност. Там туристите са 75% от България и само 15% от Румъния. 

Според новите правила за влизане в България се изисква сертификат за ваксинация, отрицателен тест или документ за изкаран COVID-19. За изкаралите COVID-19 документът се признава, ако са минали не повече от 6 месеца от заразяването.

Според туристическия бранш обаче правилата са закъснели.

Караваните и бунгалата се радват на голям интерес заради изолацията на почиващите.

"Постоянно дезинфекцираме, както бунгалата, така и санитарните помещения", обясни Елена Пинелова, управител на къмпинг в Созопол.

В "Слънчев бряг" повечето хотели няма да отворят, тъй като разчитат основно на чартърни полети. Според бранша липсва реклама в европейските страни.

"Те не знаят, че хората, с които те ще се сблъскват, ще бъдат основно персонал, който ще бъде имунизиран", каза хотелиерът Малина Стратиева.

На добра заетост се радват само един-два от големите хотели, успели да привлекат основно български туристи.

"Задължителните тестове, входящи и изходящи, оскъпяват изключително много почивката на едно семейство, заради това масово бяха анулациите от страна на румънските клиенти през последните седмици", обясни туроператорът Венцислав Танчев.

Балчик също е необичайно пуст. Румънците все още ги няма.

"До последно не знаехме ние, като страна домакин, каква информация да даваме на нашите гости, как да пътуват, как да минат границата, безопасно ли е за тях. Просто всичко много закъсня, никаква адекватност и безхаберие бих казала", коментира Десислава Кирякова, управител на хотел в Балчик.

В "Албена" врати отвориха само два хотела. Семейството на Симона Панчу са платили по 70 евро на човек за тестове.

"Направихме си PCR, нищо, че сме ваксинирани. Най-доброто е, че след като се върнем няма да бъдем под карантина", каза Симона Панчу от Букурещ.

"Смятаме до средата на месец юни 70% от хората, които работят за нас, да са ваксинирани", съобщи Маргарита Тодорова, зам.-директор на комплекс „Албена“.