На 21 януари отбелязваме Бабинден по стар стил. От 1951 г. е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празникът е посветен на хората, които помагат при раждане.

Повече от 50 години Стоилка Маркова работи като акушерка. Казва, че професията се избира така както и любовта – със сърце. За да работи, пътува от село Калугерово до Пазарджик, а мъжът ѝ я кара и връща.

Категорична е, че грижата за бебетата я подмладява и ѝ дава смисъл в живота

„Призвание е за мен. Аз мисля, че не всеки човек може да изпълнява тази професия, не всеки човек може да се справи и с такава обич да работи – така да обича бебетата, да се грижи за родилката, от сърце да го прави, да не е изкуствено, да не е по задължение. Опитът има голямо значение в нашата професия“, казва Стоилка Маркова.

Стоилка е пенсионерка от 15 години, но не спира да работи, няма и избор

„Започнах с пенсия 129 лева и 16 стотинки. Може ли акушерка, работила 40 години, да живее със 120 лева. Това е големият проблем с недостига, защото младите хора не са мотивирани да дойдат да работят тази отговорна професия с толкова ниско заплащане“, уточнява акушерката.

От години Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи алармира за липсата на достатъчно медицински специалисти в страната.

„Професията е изключително отговорна, тя е трудна за обучение, защото е емоционална и стресираща. В малките населени места също живеят жени, които се нуждаят от акушеро-гинекологични грижи, раждат се деца и за съжаление те трябва да пропътуват доста километри, за да стигнат до някой окръжен или областен град, а понякога има и моменти на спешност, които трудно се овладяват. Това е резултат от ненавременно взети решения, свързани с националната здравна система“, коментира Антоанета Димитрова, председател на БАПЗГ.

Темата продължава тази вечер в bTV Репортерите. Очаквайте филма „Първа глътка въздух“ с автор Габриела Андреева!