Добра реколта от грозде тази година прогнозират от Агенцията по лозата и виното. Очаква се у нас да бъдат произведени между 150 и 180 милиона литра вино. За сравнение през изминалата година произведените количества са били 136 милиона литра. Според експертите виното родно производство е с изключително добри качества.

Във винарската изба край пловдивското село Устина се отглеждат 440 декара лозя. Към средата на август реколтата от винени сортове грозде е по-малка като количество спрямо миналата година, но е с много по-добри качества.

Само за изминалата година на различни международни конкурси български вина са спечелили 150 златни медала. Според експертите тезата, че само скъпите родни вина имат добро качество, е мит. Доказателство за това е отличие, спечелено на конкурс през април тази година, където една от българските винарски изби е взела златен медал в конкуренция с 9000 проби вино от цял свят. Същото вино се продава на цена 9,90 лв.

Въпреки прогнозите за добра реколта от грозде, тази година не се очакват сериозни промени на пазара на вино:

„Не смятам, че ще има разлики в повишаване или понижаване на цените на самия продукт вино като крайна цена”, заяви инж. Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

В момента у нас работят 263 винопроизводители. Секторът обаче се развива - 19 нови винарни в момента са в процес на изграждане, като едно голяма част от тях са се ориентирали към производството на бутикови вина от по-високия ценови сегмент.

Годишно у нас се консумира около 120 милиона литра вино, по-голямата част от което червено.