През юни ще се запазят средните за месеца нива на валежите. Предстои ни нормално лято.  Това съобщи в „Тази сутрин” климатологът доцент Георги Рачев.

Циклони и антициклони с нежни имена ще определят температурите и времето в България в близкото бъдеще. От запад-югозапад топъл въздух ще се изнесе към страната. Той ще предизвика и очакваните 30 – 35 градуса в неделя и понеделник - напълно нормални температури за месец юни, отбеляза Рачев.

Той напомни за проливните валежи, които белязаха изминалото лято. Тогава паднаха от три до пет пъти повече валежи над средното за сезона, а на 8 ю.. 2014 г опустошителна градушка, която предизвика огромни материални щети.

Според доц. Рачев още във вторник ще нахлуе по-свеж въздух в южната периферия на Ксения – антициклон, който ще определя до известна степен времето у нас. В източната периферия на циклона Мишел, който се намира над Западна Европа, ще навлиза топъл въздух от Централна и Източна Сахара.

Предполага се, че Мишел ще се задържи над Западна Европа. Вятър, идващ от Мишел, ще предизвика спад в температурите в началото на следващата седмица в България.

Въпреки че е трудно да се правят дългосрочни прогнози,  доцент Рачев изказа мнение, че валежите през предстоящото лято ще се запазят в рамките на нормалното за сезона. Той не изключи вероятността да паднат градушки по места в страната. В Гърция, обаче, се очакват валежи над средното за сезона. Рачев изтъкна, че в конкретния случай на практика това би означавало да има един – два дъждовни дни на месец.

Доцентът изтъкна, че дори американското Национално управление на океанските и атмосферни изследвания (NOAA), което е световен авторитет в сферата на климатичните прогнози, наскоро допусна голяма грешка в очакванията си за времето. Според NOAA, май месец е трябвало да бъде доста по-дъждовен и студен, отколкото се оказа. Това разминаване само доказва колко трудно е да се правят по-дългосрочни прогнози, дори и при наличието на изключително развита техника.

Доцент Рачев спомена за някои от най-големите климатични  аномалии в страната и света. Ако в България най-високи температури за юни е имало през 1987 г, 2001 г и 2007 г – с по 33 – 34 градуса, то минимални температури са били 7 – 8 градуса. Докато в Европа не е имало аномалии в последно време, то в Дубай преди около две седмици е била регистрирана температура от 50,5 градуса. Поради влажността на въздуха там, тези градуси са се усещали като много по-високи.