Експерти предупреждават, че болниците трябва да са в готовност за трета вълна на COVID-19.

Във Великобритания смъртните случаи продължават да надхвърлят досегашните рекорди въпреки мерките. Д-р Валентина Михайлова работи на първа линия там и разказва за вълната, започнала преди Коледа.

„Изведнъж пациентите се удвоиха и утроиха. Сякаш за 1 или 2 денонощия отделенията се напълниха с болни. Започнаха да ни викат много повече и телефонът ни звънеше без прекъсване. Говоря за 24-часово дежурство, от тях – 22 часа постоянно някой се обажда, за да иска съвет и помощ“, разказва д-р Михайлова.

Болниците трябва да са в постоянна готовност, смята тя.
Английският вариант на вируса, който се предава по-бързо, вероятно вече е и в България, предупреждават експерти.

„Вероятно е в нас вече и едва ли сме се спасили. Но едва ли има широко разпространение, защото случаите при нас са сравнително малко. Ако този щам добие широко разпространение, можем да очакваме скок в броя на случаите“, коментира проф. Ива Христова.

Тя препоръчва спазването на мерките да продължи, а лекарите да останат в готовност.

Междувременно здравното министерство разхлаби част от противопидемичните мерки. Облекченията засягат на първо място учениците и студентите.

От утре за децата от 5. до 12. клас присъствено могат да се провеждат някои изпити, индивидуални практически часове и областни и общински кръгове на олимпиади, които не могат да се организират онлайн.

При студентите присъствено ще се провеждат: практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти, семестриални изпити, които включват практическа част и държавни изпити и защити на дипломни работи.

Втора важна промяна е, че се възстановява и плановият прием и операциите.