Много европейски държави удължават стриктните мерки срещу коронавируса, въведени преди празниците, а някои дори ги затягат. Причината са повишаването на случаите и очакванията за трета вълна.

Британците отново са вкъщи след обявените нови строги мерки на Острова. Възможно е ограниченията да останат до март. Лондон може да забрани и международните полети, както и да затвори пристанищата. 

„Разглеждаме допълнителни възможности за ограничаване на международните пътувания“, заяви държавният министър Майкъл Гоув.

Снимка: EPA

Германия затваря регионите, които са огнища на коронавирус. Жителите ще могат да се движат в радиус до 15 километра извън населено място. От средата на декември такива правила въведе Саксония, която в момента е провинцията с най-много заболели.

Франция се опитва да забърза процеса на ваксиниране. В здравната стратегия вече са включени пожарникарите и полицаите над 50-годишна възраст. 

В Гърция правителството и православната църква сблъскаха позиции. Св. Синод обяви, че няма да се съобрази с ограниченията и ще отвори храмовете за Богоявление. От кабинета контрираха, че законът не може да се прилага по желание.