Делото за убийството на 57-годишната собственичка на верига от аптеки в Русе Еранухи Пехливанян започва днес в Окръжен съд-Русе. 

Малко повече от година след жестокото убийство, извършено на 11 януари 2022 г., пред съда застанаха двамата обвиняеми – 56-годишният Михаил Михов и 50-годишният Гарабед Веринян.

Снимка: Емил Димитров

Окръжна прокуратура-Русе е повдигнала три обвинения - за отвличане, за грабеж на сумата от 65 000 в левове и в евро, както и за умишлено убийство с цел прикриване на другите две престъпления. 

Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.

Снимка: Емил Димитров

Съдът прие конституирането като частни обвинители и граждански ищци на съпруга и сина на Еранухи Пехливанян, които поискаха по 250 хил. лв. неимуществени вреди. 

Ако в края на делото сумата от 500 хил. лв. им бъде присъдена, Бедрос и Рафи Пехливанян ще я дарят за благотворителност, каза адвокат Венцислав Великов.

Снимка: Емил Димитров

Защитниците на двамата подсъдими поискаха делото да се гледа по съкратената процедура без разпит на част от свидетелите. Ще бъдат разпитани само петима, както и всички вещи лица. Делото по същество ще започне на 7 февруари.

До убийството се е стигнало, след като Еранухи Пехливанян е била следена близо месец от двамата подсъдими. Те са знаели, че носи със себе си големи суми пари в брой. 

Според прокуратурата Михаил Михов я е причакал пред автомобила ѝ, като се е представил за полицай. Отнел ѝ е със сила 20 000 лв., поставил ѝ е белезници, след което я прехвърлил в колата на съучастника си Гарабед Веринян.

Двамата са отвели жената до дома ѝ, откъдето са задигнали още 45 000 лв., а накрая решават да я убият, за да не ги разпознае впоследствие. Тялото ѝ е било изхвърлено в река Русенски Лом. Двамата мъже бяха задържани броени дни след престъплението.