Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняеми трима мъже - на 24 г., на 28 г. и на 28 г., за това, че в периода от август 2022 г. до юни 2023 г. в съучастие с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили интереса и поддържали в заблуждение 19-годишен мъж. 

Така те успели да отмъкнат от него 19 000 лева. Престъплението е разкрито след проведени оперативни действия на полицейски служители от отдел "Икономическа полиция" към Областната дирекция на МВР в Пловдив под надзора на Районната прокуратура.

До момента е установено, че тримата мъже са участвали в схема с теглене на онлайн кредити с чужда самоличност. Обвиняемите са вземали лични данни от различни граждани. По този начин чрез мобилни приложения на определени банки и чрез т.нар. „лицева верификация“ на клиента, изтеглили онлайн кредити в размер на 19 000 лв. от името на пострадалия мъж.

Най-младият от задържаните е установен от полицейски служители от 20 август, след като е бил обявен за издирване и се е укривал в България.

С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Днес Районна прокуратура - Пловдив ще внесе искане в съда  за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него.

Спрямо другите двама обвиняеми, задържани на 03.08.2023 г., е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на по 5000 лв. за всеки един от тях.

Действията по разследването продължават, като се събират доказателства за други пострадали лица.