Районната прокуратура в Девня привлече като обвиняем за длъжностно присвояване в големи размери бившия кмет на общината Атанас Кузев, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна. 

Длъжностното присвояване е извършено в периода от 28 август 2009 до 31 май 2015 г. и е на обща стойност 78 378 лева. Като длъжностно лице Кузев присвоил 18 244 литра дизелово гориво, 14 621 литра бензин, както и други вещи, които не били свързани с експлоатацията на служебния джип "Волво", уточняват от прокуратурата. 

Според прокуратурата зарежданото дизелово гориво значително надвишава възможния разход според техническите параметри на автомобила. С предоставената карта за зареждане с гориво на община Девня са зареждани и значителни количества бензин.

Плащани са и скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната. Не са съставяни пътни листи или документи, които да доказват необходимостта от извършване на тези разходи, поясняват от прокуратурата. 

Привлечен в качеството на обвиняем, Атанас Кузев не дава обяснения по повдигнатото обвинение. Спрямо 45-годишния бивш кмет е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева.