С 12 милиона лева, пари от Европа, български медици ще бъдат обучавани и у нас, и в чужбина, в областта на донорството и трансплантациите. България е на дъното на класацията за донорство и трансплантации на органи в Общността.

За 2019 г. у нас са извършени 53 трансплантации на органи. Трупните донори са били 16.

Броят на присъдените тъкани и клетки през миналата година е около 900.
 

Снимка: bTV

Специалистите, които ще бъдат обучавани, са от български болниците, където се извършват такива операции.

Програмата се очаква да стартира през април. Болниците, които извършват дейност в областта на донорството и трансплантациите, вече са подали списък със специалистите, които искат да бъдат обучени. Обученията ще се извършват в чужбина и в България.

От 14 години в гърдите на Евгени тупти ново сърце. Благодарен е за втория си живот след трансплантацията.

Снимка: bTV

"Получихме този дар от близките на донорите и самите донори, за да можем да продължим този живот", казва Евгени Георгиев, трансплантиран и предс. на Алианса на трансплантираните и оперираните - АТО "Бъдеще за всички".

В момента за трансплантация чакат 1162-ма българи. Най-много за бъбрек.

Снимка: bTV

Сред първите обучени с евросредства ще са пулмолози от екипа на доцент Милена Енчева. Престоят им ще е тримесечен във Виена.

"В България все още няма сертифицирани центрове, които да извършват такова обучение, тъй като ние сме в началото на извършване на белодробна трансплантация", заяви доц. Милена Енчева, ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА.

Снимка: bTV

През обучения ще минат всички специалисти, които участват в дейностите по донорство и трансплантации -  координатори, лекари, рехабилитатори, психолози, сестри.

Ще бъдат в най-елитните центрове в Европа. А у нас ще се канят чужди специалисти.

Снимка: bTV

"Нужно е, защото в последните години България изостава твърде много в тази част на медицината, която е високата медицина“, Росен Иванов, изп. директор на ИА "Медицински надзор".

Бюджетът на програмата е 12 милиона лева.