Общонационалният протест за спасяване на българското земеделие започва. Ключови точки в страната ще бъдат блокирани.

В Югоизточна България блокади ще има на кръговото кръстовище на Ахелой, пътят Варна и при детелината Сливен-Ямбол.

В Южна централна България протестите са край с. Труд, Стара Загора, детелината на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград).

Протест и блокади в България
Снимка: bTV

В Североизточна България блокади ще има край Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен и Силистра.

В Северна централна България - край детелината на с. Ясен на главен път Плевен-Русе, граничния пункт Дунав мост-Русе, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;

В Северозападна България - Бяла Слатина, Дунав мост-Видин, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;

В Югозападна България - Кюстендил , Радомир, Земен – Лобош, Ковачевци-Лобош, Сапарева баня, Дупница - с. Пиперево, Перник, Брезник. Блокади ще има край Кресна, както и по пътя Драгоман-Калотина.

Хасковско

От Димитровградското село Ябълково  ще тръгне част от земеделската техника, която ще блокира две точки в Хасковско.

„Това, което чухме от премиера Денков, не ни удовлетворява. Трябва да се въведе обратно забраната. След това може да се говори за лицензионни режими и да започне внос“, каза производителят Станислав Стоянов.

„Аз нямам луксозни коли и луксозни яхти. Ако някой мисли, че с 10 хиляди декара се взимат толкова много пари и субсидии, че да може да си купи коли... На европейска субсидия съм разчитал преди 10 години, когато купихме комбайн. Всичко останало е на лизинг и със собствени средства“, добави той.

Снимка: bTV

Даяна Димитрова е фермер и отглежда пчели. Напълно подкрепя протеста.

„Пчеларите и хората, които произвеждат плодове, страдаме от украинския внос. Има внос на пчелен мед. Българският мед не се търси или е на ниска цена. В момента е на 3,60 лева на едро. Украинската продукция няма мито. Дисбалансът идва от това, че са съгласни да продадат продукцията си на каквато и да е цена“, посочи тя.

Ямбол

Земеделци от Ямбол се оплакаха от полицейско насилие. Преди протеста са били принудени да подписват декларации

„На мен ми се обадиха членове и земеделци. В 21 часа пред дома спира полицейска кола и търси определено лице. Лицето го е нямало. Жената излиза и като вижда полицейската кола се е уплашила. Мисли, че нещо се е случило с него. Търсили са мъжа, показали са снимката му, сякаш издирват „терорист“, обясни Стоян Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Ямбол.

Пловдив

В Пловдивско на четири места има тежка техника –  в Труд, Калояново, Първомай и по главния път Пловдив-Пазарджик.

„Исканията са изказани. Те са пет основни – спиране на вноса от Украйна по няколко направление, незабавно изплащане на помощта от 213 млн. лева, която касае овощарство, зеленчукарство и животновъдство, третото искане е за компенсация за пропадналите площи, изплащане на помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед и петото искане за промяна на Стратегическия план за Обща селскостопанска политика“, обобщи Ангел Вукодинов, зърнопроизводител от Съединение.

Благоевград

Не зърнопроизводители, а полицаи блокираха пътя при Благоевград.

Снимка: Мариета Димитрова

При Кресна зеленчукопроизводители, животновъди и лозари затвориха пътя за Гърция.

Добрич

Фермери блокираха границата с Румъния при Кардам. Освен зърнопроизводители има и пчелари.

Снимка: Петромира Кирчева

Бургас

Производители на грозде и пчелари се включиха в протеста край Бургас. С трактори затвориха пътя Бургас-Варна.

Снимка: Лора Стаматис

Велико Търново

Протестиращи зърнопроизводители и животновъди се събират в този час и в Шереметя (главен път София - Варна).

Снимка: Мариана Трифонова

Засега нямат намерение да затварят пътя. Част от машините ще поемат към София.

Перник

Земеделците от Радомир тръгнаха към спортната база в Перник. Там ги чакат още протестиращи с тежка техника.

Снимка: Антоан Златков

Стара Загора

Протестиращите от Стара Загора и областта се събраха на южния изход на града в посока Хасково и „АМ Тракия“.

Снимка: Теодора Христова

Полицията на място не им разреши да тръгнат на протестен поход към столицата по Подбалканския път. Все пак по-късно органите на реда "дадоха зелена светлина" и колоната потегли по Подбалканския път с условието да се спазва дистанция и да пропускат автомобилите.

Прокуратурата, МВР, „Автомобилна администрация“, АПИ и НАП създадоха оперативен щаб за протестите

Във връзка с протестите на зърнопроизводителите в цялата страна, в МВР е създадена необходимата организация за гарантиране на сигурността и спокойствието на гражданите по време на провеждане на протестните действия, се посочва в съобщение на Министерството на вътрешните работи.

Целият ресурс на министерството на територията на страната е зает с обезпечаването на обществения ред.

Създаден е временен оперативен щаб, в който влизат МВР, Прокуратурата, ИА „Автомобилна администрация“, АПИ и представители на НАП.

„МВР уважава правото на протест на всеки български гражданин и е в готовност да работи в конструктивен диалог и комуникация. Апелираме протестиращите да се съобразяват с полицейските разпореждания и да се въздържат от извършването на правонарушения“, посочват от Министерството.