Общинските съветници в Пловдив се събраха на последна за тази година сесия. Една от най-важните точки е да се изтегли ли заем до 120 милиона лева за инфраструктурни обекти. Идеята е на кмета Здравко Димитров.

След ожесточени дебати общинските съветници дадоха зелена светлина на преговорите с Европейската инвестиционна банка за заема. Решението беше взето с 30 гласа "за", 16 "против" и двама въздържали се. Парите ще отидат за реализиране на инфраструктурни проекти, тъй като в момента община Пловдив няма средства.

Снимка: btvnovinite.bg

Един от проектите, които трябва да бъдат реализирани с тези пари, е важна връзка между кварталите „Южен” и „Тракия”, както и нов мост над река Марица.

По време на заседанието на общинския съвет имаше ожесточени дебати „за” и „против”. Основният въпрос, който се обсъждаше, е ще се вдигнат ли данъците.

Кметът Здравко Димитров бе категоричен, че няма да има ръст на местните налози. Според него Европа дава „евтини пари” и ние трябва да се възползваме.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато се построи нещо, то ще бъде за нашите деца, но ще го построим сега и ще го ползваме всички заедно. Никой няма да си го вземе. То е за Пловдив и вдига равнището на живот в града”, допълни кметът Димитров по време на обсъжданията.

Снимка: btvnovinite.bg

„Прехвърляме този кредит не на нашите деца, а на нашите внуци. Затова исках да ми покажете икономически как ще се развива този град и неговият бюджет и да докажете на пловдивчани, че няма да се налага да се вдигат данъците им, за да се изплаща този кредит”, контрира Николай Радев от БСП.

Снимка: btvnovinite.bg

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив” за Пловдив също обяви, че неговата политическа сила няма да подкрепи тегленето на заема, тъй като „пари за някои от нещата са били хвърлени на вятъра”.

Тегленето на 120 милиона лева кредит ще бъде подложено и на обществено обсъждане с гражданите на Пловдив.

Общинските съветници гласуваха и повишение на такса битови отпадъци от 1,5 до 1,8 промила. Изчисленията показват, че увеличението е средно с 1,20 лв. на имот за месец. Повишението на данъка за прехвърляне на имот е от 2,5 на 3%. Прие се и покачване на туристическия данък с аргументите, че това са пари, които ще останат в Пловдив и ще помогнат за развитието на града.