Закриват Европейската столица на културата -  Пловдив.  Равносметката ще бъде оповестена в началото на 2020 година. Но прокуратурата вече проверява част от разходите.

В края на годината финансовата равносметка за столицата на културата възлиза на 34 милиона лева.

Снимка: bTV

От тях 10 милиона лева от отворени покани, 18 милиона от партньори, милион и половина евро от наградата "Мелина Меркури", 1,2 милиона от културни организации и 1,7 милиона от спонсорства. Галерия е получила над 100 хиляди лева по различни проекти.

„Ние, например, направихме изложба в галерия "Капана" и тя беше посетена от 7 хиляди човека”, каза Веселина Сариева, собственик на галерията.

Прокуратурата вече е започнала проверка за част от изхарчените средства. Например - за над 2 милиона за откриването на културния календар през януари.

Снимка: bTV

„Образувано досъдебно производство от Окръжна прокуратура - Пловдив, което цели да установи дали установените нарушения не представляват и престъпления”, заяви Галина Андреева, говорител на пловдивската прокуратура.

Срокът на прокурорската проверка спрямо общинската фондация е до януари. Новият кмет Здравко Димитров казва, че е реално е наследил проблема от предшественика си Иван Тотев.

Снимка: bTV

„Чуваме се, не е притеснен. Наистина има и проверка, и производство, но аз не съм разследващ орган”, обясни Здравко Димитров, кмет на Пловдив.

За европейска столица на културата са отпуснати 34 милиона лева. Агенцията за държавна финансова инспекция ще проверява съществена част от тях.

А в началото на януари Пловдив ще предаде културната щафета на град Риека, Хърватска.