Във връзка с казуса със санирането на жилищни сгради в цялата страна по европейска програма вече има подадени жалби за манипулиране на оценките за енергийна ефективност.

Кметове настояват за нови програми, за да бъдат санирани и сградите в резервния списък.

Жилищните сгради в цялата страна, за които не стигнаха парите, са 2178. За тях от Националното сдружение на общините поискаха разработването на нова програма.

Общата сума, необходима за санирането на постройките в списъка с резервите надхвърля 2 млрд. лв.

„Съвместно с народните представители сме констатирали, че има необходимост от разработването на допълнителни програми – национални, при които водещи  разбира се ще е министерство на енергетиката, тъй като политиката по енергийна ефективност е при тях, и през следващите месеци ще се разработят концепции“, коментира министърът на регионалното развитие Андрей Цеков.

По думите му в повечето възражения и жалби има „генерално недоволство“, единични са случаите на технически грешки при извършването на оценката.

От Министерството на регионалното развитие не се ангажират с оценка дали има манипулации в енергийните сертификати на одобрените. И уточняват, че проверка на всички 3068 сертификата ще отнеме време и срокът по Националния план ще изтече.