Община Поморие получи награда за борба с езика на омразата. Отличието е учредено от три еврейски организации и беше връчено в момент, когато светът отбелязва 84-та годишнина от „Кристалната нощ“, която поставя началото на Холокоста в Европа.


Кметът на черноморския град Иван Алексиев е първият носител на наградата „Светлина на мира“.

Организацията на евреите в България „Шалом“, офисът на Американския еврейски комитет в София и федерацията на ционистите, в партньорство с БТА, са избрали Поморие за пример в борбата с езика на омразата, заради мерките срещу продажбата на сувенири с нацистки символи.

„Това е недопустимо и ние реагирахме много бързо и вече не допускаме такива неща на територията на нашия град, защото думите водят до действия“, каза Иван Алексиев, кмет на Поморие.

Община Поморие с награда за борба с езика на омразата
Снимка: bTV

„Наградата представлява сребърен свещник менора. Светлината може да развали всяка тъмнина и вярваме, че община Поморие ще се отнесат много отговорно и от тук нататък ще продължат да съблюдават и да се противопоставят на всички прояви на език на омразата. Също така ще повлияят и на своите колеги в общините по Черноморието и в страната“, каза проф. д-р Александър Оскар, председател на „Шалом“.