Блокада на пътя за Банско. Жители на курортния град направиха жива верига в пиков час на движението.

Хората искат увеличаване на ски зоната, строеж на нови писти и нова линия на кабинковия лифт. Според жителите на града, ако това бъде направено, ще има повече работни места за банскалии, а курортът ще се превърне в истински модерен, отговарящ на европейските стандарти.

Протестът продължи около час, като междувременно участниците в него са раздаваха листовки ан минувачите – повечето туристи. Акцията беше подкрепена и от кмета на Банско, който призова, че ако новите съоръжения бъдат изградени, то това ще стане съобразно съществуващото еко законодателството.

Демонстрантите от Банско предвиждат нови протестите, ако исканията им не бъдат удовлетворени. Заплашват да блокират с жива верига и международния път Е-79.

Позицията на еколозите

Според природозащитниците обаче ски зоната на Банско и сега е разширена - в нарушение на закона. А главният проблем на курорта е пренасищането с леглова база.

Еколозите припомниха, че общината от 10 години се развива без общ устройствен план. Банско хем притежава акции в дружеството концесионер, хем е контролен орган. Според еколозите исканото удвояване на ски зоната ще доведе до изсичане на 120 хиляди вековни дървета и изключване на парк „Пирин” от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

„Дебатът трябва да се води пред собственика в лицето на МОСВ и не случайно г-жа Караджова каза - идеите да се сложат на масата, за да се видят. Но искаме да видим първо кой какво незаконно е построил, защо се плащат толкова малко пари на държавата и след като се получат наказания - да дискутираме нататък как ще се развива”, коментира Тома Белев.