Кортни Гера е американка. Израснала е в Лос Анджелис и се интересува как се изхранват различните общества. Именно това я довежда в България и на нашата страна е посветен първият епизод на филма ѝ „Глобалната ферма“, който беше показа на София филм фест.

„Да открия място като България беше интересно, защото модерните похвати тепърва навлизат в страната ви – индустриализацията, ГМО-та, органичните храни. България е прекрасно място да изследваш този процес, защото имате страхотно селско стопанство, а това са важни за него проблеми“, казва Гера.

Снимка: bTV

Един от първите хора, на които се натъкнала в България, бил около 80-годишен дядо.

„Това се случи през март миналата година. Спряхме на пътя. Той ни попита какво правим, разказахме за филма и той ни покани у тях. Имаше разкошна малка градина и се оказа, че от доматите, които отглежда, дава семе за доматите в цялото село. Даде ни толкова много мъдрост, беше толкова отворен и гостоприемен. Това беше знак – за мен точно това е „Глобалната ферма“ – как този човек предава знанието си на неговия син и после внук“, казва Гера.

Снимка: bTV

Две седмици и снимки от сутрин до вечер водят Кортни и екип на „Ню Бояна“ из цялата страна. А историите, с които се сблъскват са повече от трогателни.

„Специалната история, която помня, е за една жена – Веси. Тя е собственик на мандра. За нещастие денят, в който бяхме при нея, беше и последния, в който мандрата работеше. Тя беше принудена да затвори, защото вече не отговаря на стандартите на Европейския съюз и изискванията на държавата към нея. Но Веси беше запазила много стари и интересни техники на отглеждане на кравите и за високо качество на продукцията. Всяка от кравите ѝ си имаше име – те ѝ бяха нещо като деца. Знам, че тази жена ще бъде много успешна с каквото и да се занимава занапред, но нейната история наистина ми повлия и ще я помня дълго“, споделя американката.

След България Кортни и „Глобалната ферма“ продължават да гостуват на ферми от цял свят в търсене на отговори на важни за обществото въпроси.

Снимка: bTV

„Искам да посетя различни държави и общности по света и да разкажа за техния бит и специален начин на развитие, селскостопанските практики и как хранят населението си. България се оказа перфектният първи епизод, защото тук са събрани толкова много проблеми и въпроси, с които се опитва да се справи целия свят“, казва тя.

Вижте повече във видеото.