След дългите почивни дни и ваканцията започнаха болестите. Все още за грипна епидемия е обаче е рано да се говори.

През изминалите почивни дни хората си стояха повече вкъщи, контактуваха по-малко и по-рядко ходеха на лекар. Затова специалистите отчитат по-слаба заболеваемост. Последната седмица пък беше мразовита, а със започващото от събота затопляне лекарите очакват вирусите да се размножат. Пикът на грипа пък вероятно ще е към края на месеца.

Въпреки че грип още няма, поликлиниките са пълни с болни. Най-тежко е за малките деца. „Откакто е започнала яслата, не спират. Особено когато едното е на ясла, носи постоянно нещо вкъщи, но гледаме да ги пазим”, споделя Константин от Варна.

Първите пациенти на общопрактикуващият лекар д-р Мариана Профирова в петък също са деца. Тя дава съвети за разпознаване на симптомите на грип. „Внезапно начало, висока температура, болки по тялото, в очите, суха кашлица”, разказва личният лекар.

Затова медиците съветват да не рискуваме - ако не сме добре, да не ходим на работа, а децата - да не пускаме на градина и училище. „Защото освен да избегнем евентуални усложнения, предпазваме и доста хора от заразяване, тъй като болният няколко дни преди да се разболее и първите 2-3 дни от болестта е най-ефективен разпространител на заразата”, предупреди главният здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев.

„Ние точно в този период засилваме контрола върху начина, по който се провежда сутрешният филтър, и не би трябвало да има никакви изключения, защото едно болно дете веднага става източник на зараза за всички останали”, обясни Янка Драганова от отделя по надзор на заразните болести във варненската Здравна инспекция.

Най-масово се очаква да поразят щамовете H3N2 Texas, калифорнийският и свинският грип. „Очаквам повишаване на заболеваемостта със затоплянето на времето - когато се затопли и контактите са повече, има възможност за размножаване на вирусите”, предупреди д-р Профирова.

Често грипът носи усложнения - пневмония, отит, а при възрастните - вече и сърдечно-съдови заболявания. За да не се стига дотам - пийте чайове, витамини, а при първи симптоми - отидете на лекар, спазвайте предписанията му и си останете да се лекувате вкъщи.

  • Грипна ваканция в пет училища в страната
  • Край на грипната епидемия в Добричко
  • Грипът удължи ваканцията на учениците във Варненско
  • В община Луковит е обявена грипна епидемия
  • Край на грипната епидемия в Бургас
  • Грипна епидемия в цялата страна до седмица
  • Кметът на Велико Търново обяви грипна ваканция в петък
  • Грипна епидемия e обявена в Добрич и Стара Загора
  • Грипна епидемия и в Старозагорска област
  • Грипна ваканция в Каварна