Тръгна програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация – и тази година десетки хиляди ще могат да облекчат болежките си за сметка на общественото осигуряване.

Програмата е за работещи хора, които съветсно плащат осигуровките си. НОИ поема 10 нощувки, част от храната и по 4 процедури на ден. По програмата могат да кандидатстват работещи, осигурени поне 6 месеца назад. Както и хората с инвалидна пенсия, които не са навършили стандартната възраст за пенсиониране.

Кандидатите трябва да имат здравословен проблем и  лекуващият им лекар да прецени, че процедурите са нужни. „За целта трябва да му издаде медицинско удоствоверение в 2 екземпляра, в което да отрази съответните документи, които удостоверяват това заболяване и диагнозата”, поясни д-р Румяна Павлова от НОИ.

След това кандидатът резервира дати в базата, в която иска да отиде и подава документите си в НОИ за одобрение. Заради високия интерес, средствата по програмата обикновено се изчерпват до есента.

Нощувките и процедурите са изцяло за сметка на НОИ. Доплаща се за храната и такса за резервацията – максумим 200 лв. за целия престой.

Списъкът с места, на които човек може да отиде по програмата на НОИ, е публикуван на сайта на института.