Приемането на Закон за домашното насилие няма да доведе до автоматичното решение на проблема, но е първата стъпка в тази посока. Въпреки това отнемат години преди да се достигне до по-осезаем ефект в обществото. Това заяви Надежда Дерменджиева - директор на "Българския фонд за жените", в студиото на „Тази събота” по bTV.

По думите ѝ в повечето случаи насилието е прикрито и остава зад стените на дома. Това е и причината много хора да останат изненадани от статистиките – всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. Средната стойност за Европа пък е 33%.

Експерти са изчислили, че домашното насилие струва 800 млрд. долара годишно в глобален план, коментира Дерменджиева. За всеки ден болничен, който пострадала жена си вземе, губи и бизнесът, и държавата. Ако подобни отсъствия се натрупат, след години тя ще получи по-малка пенсия.

Наскоро започналата кампания на "Българския фонд за жените" срещу насилието избира различен акцент, върху който да се съсредоточи – върху превенцията. „Щом всяка четвърта жена е жертва на насилие, значи всеки четвърти мъж е насилник”, коментира Надежда Дерменджиева.

По думите ѝ много често жертвите на насилие „отнасят” гнева на обществото – често срещано е мнението, че са си „заслужили” физическата агресия. Липсата на държавна политика за справяне с проблема, съчетана с патриархалното общество у нас, са довели до развитието на неправителствения сектор.

Феминизмът е движение за политическа, социална и икономическа равнопоставеност между половете, разказва Дерменджиева. През човешката история е имало върхове и спадове в развитието му. Директорът на "Българския фонд за жените" разказва, че движението не се бори за надмощие на жените, а за равнопоставеност между половете.

Грешно е разбирането, че феминизмът противоречи на джентълменството, смята тя. По думите ѝ равнопоставеността не е женска тема.