Няма да има санкции, ако наследник не подаде данъчна декларация за починал близък.

В окончателното предложение на кабинета до Народното събрание отчитането пред данъчните в този случай е "възможност", а не "задължение".

И ако това се посреща като добра новина, служители и работодатели смятат, че обещаното облекчение от 1% от годишния данък върху доходите е безсмислено и няма да ограничи и плащанията в брой.

Заплатата на Трифон Георгиев е около 500 лева. Получава я по банков път, но сметките си и всичко останало плаща в брой.

Ако прави 80% от разходите си безкасово, Трифон ще може да си върне 1% от платените данъци върху доходите за годината, или 5-6 лева. Трябва да подаде и данъчна декларация.

„Просто не виждам смисъл да използвам това нещо. На тази заплата е около 5 лева и не си заслужава просто разправията”, категоричен е Трифон.  

„Все пак 1% отстъпка от данъка върху доходите на физическите лица, които са над 2,5 милиарда, се измерва в милиони левове и преценихме, че това ще е първата малка крачка в тази посока”, изтъкна обаче финансовият министър Владислав Горанов.

Според работодатели облекчението е не само символично, но и трудно за администриране заради риск от неправомерно връщане на данъци.

„Официалните плащания могат да се правят по банков път и съответно 80% от разходите да се правят по банков път, а това, което се получава в плик, не участва в тази сума и няма как да се контролира”, каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Промените бяха одобрени на първо четене от бюджетната комисия.