Притеснения вместо празнична еуфория - такава е атмосферата в навечерието на 24 май във Великотърновския университет „Свети свети Кирил и Методий”. Причината е предстоящи сериозни съкращения заради натрупани дългове. Програмата за свиване на разходите е разработена и предложена от самия университет.

През годините университетът е натрупал задължения от близо 6 млн. лева. Затова е изготвил оздравителна програма, която е одобрена от министерството и предстои да бъде разгледана от правителството.

Университетът предлага съкращения и спиране на приема на студенти по специалности с малък интерес или в направления с нисък рейтинг.

Задълженията само към преподавателите са около 2 млн. лв. за допълнителен труд по бакалавърски и магистърски програми. Новината за предстоящо 25% съкращение разбуни духовете.

„Не знам защо го правят, честно да ви кажа, и то в навечерието на един от най-светлите празници. 25% съкращение първо е заложено така - 5% в едната година, 10% в следващата, 10% в следващата година за три години”, поясни проф. Христо Бонджолов, ректор на университета във Велико Търново.

В оздравителната програма се предвижда съкращенията да засегнат само администрацията, а част от преподавателите ще бъдат осовободени при навършване на пенсионна възраст. От университета обясняват, че фонд „Работна заплата” трябва да поеме обратен ход с орязване на заплати.

Сред другите мерки са спирането на всички строителни дейности и намаляване на разходите за консумативи. Ще спре и приемът на студенти по непопулярни специалности. Деница е студентка по балканистика първи курс. Миналата година нейната специалност са избрали само четирима студенти: „Аз, честно казано, съм разочарована, защото чух, че има вероятност нашата специалност от догодина да я няма, понеже сме малка група."

Програмата за оптимизация на Великотърновския университет е с тригодишен срок. С изпълнението на мерките й се очаква погасяване на задълженията и нормално функциониране на всички звена в системата.

Позицията на МОН

От просветното ведомство казаха за bTV, че съкращенията са част от предложения от самия университет оздравителен план.

Ще се намалява само административният персонал, казаха още от ведомството на Меглена Кунева. По отношение на преподавателите - ще бъдат освободени само тези, които са достигнали пенсионна възраст, като им се предоставя възможност да продължат да работят още 1 година.

Специалностите, които не са печеливши няма да бъдат закривани, а няма да се приемат нови студенти по тях.

„Ние сме оценили програмата като необходима, разумна и реалистично амбициозна. И сме я предложили на Министерски съвет за одобрение. Като въз основа на тази програма ще бъдат подпомогнати усилията на висшето училище за оптимизация на разходите”, поясни Красимир Вълчев, главен секретар на МОН.

Министерството ще предложи на правителството да отпусне на университета 1,5 млн. лв.

Програмата за оптимизация на Великотърновския университет е с тригодишен срок. С изпълнението й се очаква задълженията да бъдат погасени, а всички звена в системата да започнат да функционират нормално.