30-годишната Камелия е част от сдружение „Благодаря”, което отглежда вид пшеница - лимец, превръща зърното в брашно, а след това от него месят хляб, който даряват.
„Желаем да приложим един много красив закон - закона за хляба, при който хляба и житото са даром - даром се дават, даром се правят и даром се приемат”, казва Камелия.
Днес Камелия ще раздаде 5 хляба. Два от тях са за Костадинка и Свилен. Той няма дом, а тя живее със 120 лева пенсия, които не й стигат.
Камелия се грижи за даряването на хляба в София. В Пловдив това прави Виктор.
„В момента, в който даваме, ни се дава и на нас, разбира се. Когато успяваме да дадем едно хлебче на някого, радостта, която преживяваме от това самото дело, то ни храни”, казва Виктор.
А Пламен е един от тези, които месят хляба за даряване. Той е потомствен хлебар.
„Усещането да правиш хляб по принцип е страхотно усещане. А пък да го правиш с някаква благородна цел е още по-зареждащо”, казва Пламен.
В инициативата за даряване на хляб вече участват 20 пекарни в 10 града. Всеки ден те месят по 30 хляба, които доброволци дават на хора в нужда.