Условия, значително по-различни от стандартните за българските затвори, получават някои конкретни лишени от свобода. Това видя с просто око екипът на bTV по време на интервютата си с две известни лица зад решетките – Йосиф Йосифов – Йоско и Росен Петров – Животното. Първият може да се похвали с ново легло, теракот и ремонтирана баня, вторият – не.

Според ръководителя на общежитията в Казичене, това става след разпореждане на високо ниво.

„Който иска да си ремонтира си ремонтира, който иска да си пази чисти си пази чисто”, каза Йосифов. Той потвърди, че на практика в общежитията в Казичене идва бус със строителни материали за неговата стая и ги стоварва там, за да започне ремонт.

За облагородяванията в стаята на Йоско призна и началникът на обекта Станислав Стоянов. „Трябваше да бъдат предоставени материали, строителни материали под формата на дарение (...) трябваше да се ремонтира половината.. няколко стаи от жилищния блок в Казичене”, разказа той и посочи, че не е виждал документи, свързани с това.

Снимка: bTV

Началникът на затворническите общежития е категоричен, че не е взел сам решение да се ремонтира стаята на Йосифов. Признава, че му е наредил зам.-началникът на дирекцията за изтърпяване на наказанията - Свилен Цветанов.

Бил привикан в кабинета му и получил нареждане да ремонтира стаята на Йосифов, който по това време бил в болница: „Пристига бус с материали, повикаме командира на отделение, обясни ми, че тъй наречената тайна не е тайна и че за Йосифов идват материали”.

Т.нар ремонт на затворническия блок се изчерпал с една стая. Материалите били изчислени само за толкова. Йоско твърди, че не познава зам.-директора на затворите в България.

Устната заповед дошла в присъствието на началник-сектора „Финансово, ресурсно осигуряване”. Станислав Стоянов с неохота признава, че има и други подобни разпореждания.

Ще се провери

Зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова посочи в студиото на „Тази сутрин”, че твърденията от репортажа ще бъдат проверени.

Тя видимо се раздразни от появата на Стоянов пред камера, като посочи, че той е бил обект на дисциплинарно производство заради продължилия с месеци престой именно на Йосиф Йосифов в частната болница „Токуда”, който му се счита за изтърпяване на наказанието.

Заради съмненията, че е ВИП затворник, и друг затворнически шеф – този на Централния софийски затвор е пред наказване. В случая на началника от Казичене, обаче, производството се бавело, защото от Инспектората на правосъдното министерство (за разлика от екипа на bTV) не можели да го открият – бил в болнични.