Безопасен ли е интернетът и често ли споделяме лична информация с непознати? За поредна година у нас се провежда кампанията #SaferInternet4EU. Тази година един от посланиците и е носителят на "Оскар" - режисьорът Вим Вендерс, който се срещна с ученици от столичната Втора английска гимназия.

Защо е важно да внимаваме какво публикуваме в интернет и приятели ли са ни лицата от другата страна на компютъра - това са само част от зададените от ученици въпроси, на които германският режисьор отговори. 

„Аз съм доста стар. Повечето от хората тук са млади и навлизат в нова дигитална ера и чувствам, че е важно за тези млади европейци да знаят какво трябва да запазят от миналото в сегашното дигитално общество”, каза Вим Вендерс.

Eврокомисарят Мария Габриел припомни, че кампанията продължава вече една година.

„Стигнали сме до над 30 млн. европееца, над 15 500 училища в цяла Европа, но България в тази тема се очертава като една от най-активните и това може само да ни кара да се гордеем. Повече от всякога младите хора трябва да знаят какво е лична информация и колко ценна е тя“, каза Габриел. 

Целта на кампанията е да обогати културата и въображението на подрастващите като досега в нея са се включили 30 милиона европейци.

От 18.00 ч. Вим Вендерс и Мария Габриел ще посетят Дома на киното за специална прожекция на филма "Хотел за милион долара", след която ще разговарят с публиката на тема "Европа създава: Нови възможности за европейските творци". В дискусията ще участва и министърът на културата Боил Банов.