Хитрино ще може да разчита на над 32 милиона лева за възстановяване на пострадалото от газова експлозия село.

С 20 милиона лева от еврофондовете ще се ремонтират тръбопроводи и пътища, ще се изградят и обществени сгради.

С 10 милиона, отпуснати от бюджета, ще се извършат ремонти на къщите, както и ще се поемат социални разходи и ще се обезщетят наследниците на загиналите при трагедията.

2-та милиона, събрани по сметките на БЧК, ще се насочат основно за купуване на електроуреди, както и за покриване на спешни нужди.

70 души от Хитрино са подали молби за подпомагане, съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Пред журналисти в Министерския съвет тя обясни как ще се разходват средствата.

Русинова уточни, че 5 млн. лв. вече са преведи на общината, за да може да започне възстановяване на домове. Няколко семейства са подали молби за допълнителна социална помощ в размер на 500 лв. месечно за половин година, като окончателното решение ще е на социалните работници.

1 млн. лв. ще бъде даден за ремонт на жп инфраструктурата в района на Хитрино.

Социалното министерство изпраща 30 души в селото, за да помагат за разчистването на разрушенията.

Междувременно, националният обществен съвет на БЧК за Хитрино проведе първо заседание, на което обсъди за какво ще отидат дарените над 2 млн. лв. На този етап със 160 000 лв. ще бъде осигурен топъл обяд за хората в селото през следващите 4 месеца.

Основна част от средствата от БЧК ще са за електроуреди и мебели за засегнатите семейства, като точният брой на нуждаещите се ще стане ясен в средата на януари.

Кметът Нуредин Исмаил отчете, че 157 къщи са били проверени, като 9 са напълно разрушени, 10 трябва да бъдат съборени, а почти 70 трябва да се ремонтират частично или основно.

За да няма злоупотреби той пое ангажимент да се плаща с държавни и европейски пари само след началото на работата.

Помощ и за животните

Екипи на Фондация „Четири лапи" раздадоха храна за селскостопанските и домашните животни в Хитрино.

От фондацията са осигурили около 2,5 тона фураж, 9 тона сено и 1 тон храна за кучета и котки. Храната ще бъде достатъчна за следващия месец

Голяма част от фуражът е изгорял или е негоден за консумация след взрива.