Няма проблеми нито с къщите, нито с колите, нито с децата – тук е абсолютно безопасно да се живее. В това ни уверява Веселина Стефанова, която от две години живее в Катар при мъжа си, който е държавен служител.

Арабската монархия предлага на хората като него 50 дни годишен отпуск, 5000 евро стартова заплата, къща и кола, но визите за страната се издават трудно и след всевъзможни проверки.

В Катар живеят общо 400 българи, които са високо квалифицирани специалисти. Един от тях е Преслав Наков, първият носител на наградата „Джон Атанасов” у нас. Той работи за фондация „Катар”, която финансира научни проекти и дава тласък на малки софтуерни компании.

По думите му заплащането в може да не е лошо (особено с оглед липсата на данъци), но го е привлякло друго: „Чудесните колеги, които имам и възможността човек да работи в един стартиращ институт, да види как се изгражда от нулата”.

Наков твърди, че е опитал да създаде нещо и у нас след докторатурата си в университета в Бъркли, но тук в БАН, Софийския университет и частни фирми получавал „300 лева преди данъка”.

На този фон Катар отделя 2.8% от своя брутен вътрешен продукт за образование, а бюджетът на едноименната фондация е 2 млрд. долара. Емирството вижда бъдещето си в икономиката, базирана на познанието.

За още от впечатленията на нашия репортер Габриела Наплатанова, вижте видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!