Церемония за връчване на призовете "Европеец на годината" в Брюксел. Отличени са двама българи - академик Валери Петров и доктор Милен Врабевски.

Общо 43-ма лауреати от 21 европейски държави, пристигнаха в ЕП за церемонията по връчването на призовете „европейски гражданин" на годината. Те се присъждат на личности и организации от различни националности, допринесли за по-доброто разбиране и сплотеност между жителите на общността, както и за улесняване на сътрудничеството между нациите.

Носителите на отличията се събраха в пространството, наречено на прочутия цигулар Йехуди Менухин -, за да получат грамоти лично от президента на Европейския парламент Мартин Шулц.

Aна Хаджимишева, внучката на академик Валери Петров, прие отличието от името на видния ни писател и преводач. Другият отличен българин е създателят на фондация "Българска памет" - д-р Милен Врабевски. Сред призьорите е и Борис Пахор - словенски поет на 100 години.

Миналата година сред европейците на годината беше българинът Петър Петров - механикът, който спаси над 500 души при потъването на туристическия кораб Коста Конкордия край бреговете на Италия. В най-критичните часове, докато луксозният лайнер потъвал, българинът седнал зад кормилото на спасителна лодка и превозил до брега стотици бедстващи хора.