Няколко болници у нас от днес приемат пациентите си с пръстов идентификатор. Тестовете на системата започнаха, а частните болници и Центърът за защита правата в здравеопазването я дадоха на съд.

Мобилно устройство ще се използва, когато пациентите са тежко болни, неподвижни и не могат да стигнат до регистратурата или другите места, на които официално ще става регистрацията. С показалеца ще се снема пръстов идентификатор, а системата регистрира приема в болницата или съответно изписването от нея.

Гергана е сред първите пациенти, които постъпват в болница по новия начин. Приемат я в хирургията на "Света Анна" в София.

Това не е пръстов отпечатък, а уникален идентификационен номер, който се създава чрез сканиране на пръст на ръката. Регистрацията става за по-малко от минута. „Не сме напълно запознати още, но мисля, че ще е по-добре”, смята Гергана.

Пръстов идентификатор няма да се изисква при новородени и хора с увреждания, при които това е невъзможно. При малолетните пък ще се снема от придружителите им.

В случай че пациент откаже, най-вероятно няма да бъде приет, тъй като Касата няма да плати за лечението му.

„И досега ако той откаже да попълни документацията, изисквана от Касата, той не може да ползва правата си на здравноосигурен", посочи д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Анна" – София.

При спешни случаи първо пациентът ще се лекува, след това ще се регистрира.

„На никого няма да бъде отказано плащане за това, че първо го е лекувал, после го е регистрирал", увери Мартин Банков, ръководител на проекта - НЗОК.

Ако желаем, специална апликация за мобилен телефон ще ни информира всеки път, когато уникалният ни номер се използва, както и когато предстои плащане от касата за лечението ни. Ако то се разминава с реалността - през апликацията ще можем да сигнализираме.

„Плащането към съответното лечебно заведение ще бъде спряно, докато не се изясни въпросът", каза Радослав Босев, търговски директор на изпълнителя на проекта.

Частните болници и Центърът за защита правата в здравеопазването вече оспорват новата система в съда. Един от мотивите им е, че не са посочени очакваните резултати от прилагането й.

Очаква се новата система да стане задължителна за всички лечебни заведения от октомври.