В 15 области в Източна и Централна България за днес е обявен жълт код заради силен вятър и снегонавявания.

Кодът е в сила за областите Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Разградска, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Старозагорска, Хасковска и Кърджалийска.

Там ще духа предимно северен вятър със средна скорост 14 – 19 м/с и пориви на места до 24 м/с. Ще има условия за навявания.

Снеговалежите ще продължат и през нощта, като тогава ще бъдат и най-интензивни.

Утре през деня все още ще превалява, но до вечерта ще спре навсякъде.

Ще бъде студено. Днес максималните ще са от минус 2 до плюс 3 градуса, но в източните райони ще се усещат като доста по-ниски заради силния северен вятър.

В новогодишната нощ, около 24 ч., се очакват стойности от минус 5 до 0 градуса.

В първите дни на 2017 г. ще се радваме на предимно слънчево време, сутрин ще е студено, но следобед ще се затопля.

Вижте цялата прогноза за времето тук:

От АПИ съобщиха, че над 600 машини обработват пътищата в страната. Републиканската пътна мрежа е проходима при зимни условия.

Днес от 16 до 20 ч. се ще бъде спряно движението на камионите над 12 тона.

Заради сериозни снегонавявания са затворени за движение проходът Троян – Кърнаре и пътят между Шипково и Рибарица. Очаква се днес и утре снеговалежът да продължи в Родопите.

През прохода при Владая днес от обяд и утре до обяд ще бъдат осигурени две ленти в посока Перник за по-голяма пропускливост на трафика. Препоръчваме на шофьорите да използват и автомагистрала „Люлин“, която осигурява по-бързо и по-комфортно излизане от София.