Масовите проверки на Българската агенция по храните установиха, че има отклонения в 6 от 100 проби от различни марки краве сирене.

В кашкавала и кравето масло резултатите не са показали наличие на растителни мазнини.

Оказва се, че на пазара наистина има "фалшиво" сирене, но не в първоначално разпространените размери. Преди две седмици от Агенцията на млекопреработвателите заявиха, че над 60% от сиренето в търговските вериги съдържа растителни мазнини

Преди две седмици екип на bTV също направи експеримент и заедно с инспекторите на Агенцията взе проби от 2 вида произволно избрани сирена. Оказа се, че са направени от мляко – както е посочено на етикета.

Когато избира сирене или кашкавал Жанет Харитонова предпочита да вземе по-малко, но да не прави компромис  с качеството.

„Обезателно гледам дали е направено от краве мляко и съдържанието – дали има Е-та... Все пак не вярвам напълно на етикетите”, разказва тя.

Емил Свиленов, който е управител на хранителен магазин, пък разказва, че в неговия магазин щанд с имитиращи продукти няма.

„Нямаме интерес , предпочитаме да предлагаме на хората качествени стоки, а не да ги залъгваме”, коментира той.

В последните десет дни Агенцията по храните е взела повече от 400 проби. За да стане ясно дали в сиренето има само мляко в лабораторията най-напред извличат само мазнините, а след това ги анализират. Цялото изследване отнема най-малко три дни.

Досега са готови резултатите от 160 проби, като 100 от тях са на сирена. Само в шест от тях са  намерени растителни мазнини.

По думите на д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, не е вярно, че 2/3 от сиренето у нас е с растителни мазнини.

„Агенцията не е установила такова нещо, този който го разпространява нека го докаже. Нашите начини са проверки и изследвания...”, подчертава той.

Според млекопреработвателите пък резултатите от проверките на агенцията потвърждават нелоялните практики.

„Десет предприятия произвеждат млечни продукти с вложени имитиращи продукти или растителни мазнини”, казва Димитър Зоров от Асоциация на млекопреработвателите. „Крайно време е циркът да свърши и който иска да работи, да работи по правилата”, смята той. 

Пробите с отклонения ще бъдат пратени и в лаборатория в Германия.

Експерти подчертават, че наличието на растителни мазнини в млечните продукти не е незаконно. Те обаче трябва да са посочени на етикета.

Това са така наречените имитиращи продукти, които стоят на обособено място и са на значително по-ниска цена.