След като от Асоциацията на млекопреработвателите обявиха, че 60% от кравето сирене в магазините е фалшиво, Агенцията по храните зачести проверките си.
На случаен принцип инспекторите взимат проби от опаковано краве сирене, което се продава в търговска верига. Пробите вече са в лабараторията на Агенцията по храните. Целта на анализите е да разберат дали продуктите са направени от мляко или от немлечни мазнини.
Взетите проби от магазина са подложени на строг контрол – опаковат се и се транспортират в хладилна чанта.
Д-р Силвия Каменова инспектор в БАБХ коментира, че по този начин агенцията се предпазва да от манипулиране на пробите.
„Така, както ги вземаме ще бъдат предадени в лабораторията за анализ”, уверява тя.
За миналата година агенцията е изследвала едва 60 продукта за наличие на немлечни мазнини.
По думите на д-р Каменова изследванията са скъпи и отнемат по няколко дни.
Гинка Калинова, гл. асистент в БАБХ
Според главен асистент Гинка Калинова пробите дават 100% отговор дали в продукта има само мляко, или е добавена и чужда, немлечна мазинина.
Потребителите имат свои начини да разпознаят истинското краве сирене в домашни условия.
„Като го пържа – слагам го в тигана, ако се разтопи има растителни мазнини, ако ли не- няма”, разказва Илияна Асенова.
Освен съмнения за качеството на кравето сирене, през последните седмици се появиха и спекулации за картел в цените на млякото.
„С тия цени на суровината на кравето мляко, няма как ферма да работи да печалба. Нито субсидиите могат да покрият тия загуби, които реализираме в момента, нито не знам какво...” смята животновъдът Начо Желев. Затова животновъди излизат на протест в четвъртък пред земеделското министрество.
Пробите на двете бучки краве сирене ще станат ясни в началото на следващата седмица. Очаквайте резултатите в bTV!