ЦЕРН дава шанс за развитие на български студенти. Европейската организация за ядрени изследвания приема стажанти през лятото, които ще работят по научните и програми.

Мария Тричкова и Илия Димитров са студенти във Физическия факултет на Софийския университет. Това лято няма да са на плажа, а ще работят като стажанти в сърцето на най-модерните научни и технически постижения.

„За да се отиде на стаж, не е необходимо да си магистър, може и да си бакалавър. Необходимо е обаче да имаш две препоръки. Тоест, двама преподаватели да имат добри впечатления от теб”, обясни Мария.

„Този стаж е естествената крачка в развитието на всеки човек, който се занимава с наука, и това е в една от най-добрите лаборатории в целия свят”, допълни Илия.

Това е шанс за Мария и Илия да усъвършенстват знанията си и дори след време да са сред българските учени работещи по експериментите с адронния колайдер.

Един от първите български студенти, стажували в ЦЕРН, вече е доцент. „Всеки летен студент има индивидуален проект, където учени от ЦЕРН работят заедно с него. По-смислено е човек да отиде в ЦЕРН като летен студент, отколкото на някаква студентска програма примерно, да бере ягоди”, казва доц. Борислав Павлов.

ЦЕРН поема пътните разходи на стажантите и им дава стипендия от над 2000 франка за всеки от трите месеца там. Желаещите могат да кандидатстват за следващото лято до края на февруари 2015 г.

„Друг тип програми са т.нар. технически студенти. По тях студенти, които имат поне три години окомплектовани, имат право да работят между 6 и 12 месеца в ЦЕРН. Имаме и програма, която е и за докторанти”, обясни доц. д-р Леандър Литов, ръководител на българския екип в ЦЕРН.

Още за летните стажове в ЦЕРН можете да откриете на неговия уебсайт cern.ch.