Около 670 000 тона храна годишно отиват на боклука, показват данни на Българската хранителна банка (БХБ). На фона на тоновете изхвърляна от производители храна и хиляди хора, живеещи под прага на бедността, в България все още няма облекчения за производители, искащи да дарят ненужни храни.

Изхвърляното количество храна се равнява на близо 2,2 милиарда порции, ако се приеме, че всяка една от тях е около 300 грама. Изчисленията показват още, че всеки месец през екарисажите минават близо 55 800 тона продукти.

Според БХБ в същото време 53,5% от българите не се хранят пълноценно. Това означава, че около 3,89 милиона души не могат да си позволят да си купуват достатъчно често месо, риба и плодове.

Проучване на Българската хранителна банка показва, че много фирми предпочитат да плащат такси, за да унищожат храната, а не да я дарят, тъй като тези такси са по-ниски от данъка, с който се облагат даренията. Обикновено се даряват стоки в срок на годност, който обаче ще изтече до 4-5 дни.

Таксите за екарисажа са около 4-5% върху стойността на продуктите, а при дарение трябва да се плати на държавата 20% ДДС, обясни Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ, цитирана от БГНЕС. Затова според нея трябва да се въведе механизъм, който да стимулира хранителния бранш да не изхвърля толкова много стоки.

Наскоро такива данни изнесе и шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той пресметна, че ако годишно се изхвърлят 400 000 тона храни, при дарение производителите и търговците ще трябва да платят близо 320 млн. лв. ДДС. За същото количество продукти разходите за екарисаж възлизат на 120 млн. лв.

От финансовото министерство посочват обаче, че засега не се обмисля въвеждането на данъчно облекчение при дарение на храни. Целта е да не се създават възможности за данъчни измами. Оттам посочват още, че в европейското законодателство за ДДС не се предвиждат облекчения за доставки към хранителни банки.