МВР няма да изгражда нова Национална система за спешни повиквания 112. Приоритетът в обявената спешна обществена поръчка е да се възстанови нормалната работа на настоящата.

Ведомството призна, че 112 е в критично състояние и може да бъде заплаха за националната сигурност. В свое разследване bTV разкри проблема преди повече от година.

Дългогодишен служител на системата разказва, че от 2015 г. насам работата става все по-трудна: „Питаш, разпитваш, хората се ядосват отсреща… Някои хора не знаят къде се намират и при едно нощно време ако стане някакво ПТП по-тежко, те не знаят къде се намират. Казват нещо определено, но ти не можеш да ги локализираш, пишеш по техните думи и в един момент се оказва, че те са на съвсем друго място - това е последното място, което си спомнят, че са минали. И това губи време, време, животът на хората касае”.

Проблем е изграждането на конферентна връзка със спешните служби: „С полиция няма проблеми, но със Спешна помощ – не могат да вдигнат, не отговарят дълго време, линиите са заети, не можеш да ги свържеш обаждащите се със службите”.

Още когато е изградена системата на 112 в нея не е интегрирана тази на Спешната помощ. Прехвърлянето на сигнала губи допълнително време. А медиците записват сигналите на картони, от които после диктуват.

От документацията на обществената поръчка не става ясно дали се предвижда такава интеграция.

„Поне на мен ми се случи 2 или 3 пъти по памет да ми звъни шефът на 112 и ми казва: В момента за няколко минути системата прекъсва, но овладяваме го. След 5 или 10 минути ми се обажда - овладяхме го. Да де, но това е човешки живот”, призна силовият министър Валентин Радев.

До края на годината МВР ще вложи 5 милиона лева. Останалите 8 – през следващите 2 години.

„Можехме да направим тези неща, ако всяка година бяхме давали по 1,3 млн. Не са давани и сега компенсираме това не даване. Но това не даване не компенсира това, което трябваше да даде системата на хората и онова, което наричаме надеждност”, смята Георги Пешев от Асоциацията на комуникационните и информационни специалисти.

Нова по-надеждна система струва 50 милиона лева. МВР ще търси парите.

Въпреки проблемите, от министерството подчертават, че не е имало необслужени сигнали.