Сряда. Това беше ключовият ден през отиващата си седмица. Само в рамките на няколко часа в центъра на София видяхме три протеста, които напомниха на всички ни в какво общество живеем. Общото в недоволството на майките на загиналите на пешеходни пътеки, родителите на децата с увреждания и стотици български лекари е срещу несправедливостта.

Несправедливост в правосъдието - за кой ли път ви напомням случая с неграмотния Хюриет Сюлейманов, човекът с около 90 криминални регистрации, който уби трима зрелостници, но беше пуснат под домашен арест, за да изчезне в чужбина. Напомням ви десетките случаи на болни деца, чиито родители живеят като просяци, извършвайки всекидневни подвизи, но гаснейки от унижение и притеснение. 

Припомням ви и случая с поредния смазан от бой лекар. Поредният нападнат екип на "Бърза помощ".  Трябва да си дадем сметка, че тези хора работят в система, в която и пациенти, и лекари се удрят като в стена. Не може обаче да ги бием. Това е мерзко и грозно. 

Защото кой е виновен, че линейките и екипите не достигат? Че лекарите в линейките получават по-малко от чистачка на летището, която върти парцала из Терминал 2, докато хиляди опитни медици от години крачат към чужбина? Тези, които останаха, са все по-уморени. Младите и образованите трябва да чакат с години, за да имат що-годе някакъв приличен доход. 

Ако не умрат от глад, докато са специализанти, или по някаква случайност не са избягали, те стават жертва на същата система, в която има и такива, които получават и по 100 хиляди лева на месец, източвайки Здравната каса, търгувайки с медицински консумативи и прочие. 

Би било преднамерено за обвиняваме един или друг политик за състоянието на здравеопазването. Но все още се търсят тези, които могат да го променят. Засега има силен шум в системата, роден и от впечатление за неотстъпчивост на министъра в момента и неразбиране от страна на лекарите.

Какво по-точно иска да промени Москов? Пръстовият идентификатор би спрял злоупотребите? По-скоро хората, които злоупотребяват, трябва да са обект на правосъдието, защото все пак не сме в Африка, където се гласува с пръстови отпечатъци. Всъщност не заработи ли правосъдието, системата ще продължи да бъде източвана, а хората да са болни. Всичко друго е разбъркване на блатото.