Свещеник от Ракитово страда от рядко заболяване, но е успял за извоюва безплатни лекарства за всички болни като него. Освен това организира екскурзии за възрастните хора в града.

Преди 25 години лекарите поставят на отец Стоил Лазаров диагнозата вроден имунен дефицит. Днес свещеникът не само дава утеха на стотици вярващи в църквата си в Ракитово, но е успял да извоюва от институциите правото на всички болни от това рядко заболяване да получават безплатни лекарства.

„Дълги години през моето детство аз правих едни рецидивиращи пневмонии. И най-накрая, когато станах на 19 години, след едно тежко заболяване, лекарите казаха: Не може тези пневмонии да продължават така, и се оказа, че имам вроден имунен дефицит”, казва свещеникът в храма „Св. Неделя”.

Цели 9 години отец Стоил се бори със здравната система, за да осигури клинична пътека за болните от имунен дефицит.

„Но Господ ми дава сили. И подкрепата на енориашите, на църковните служители - за мен е много важно! Защото, ако не бяха всичките те, цялата енория, целият град Ракитово, ако не ме подкрепяха - нямаше да успея тези хора да получат лечение. Миналата година вече имаме клинична пътека, с която получаваме имуно-глобулините. Ако не се лекува това заболяване, за съжаление, изходът е фатален”, допълва мъжът.

Въпреки тежката болест, отец Стоил е щастлив съпруг и баща на две дъщери. „Много е забавен и има страхотно чувство за хумор баща ми! И се опитвам и аз самата да се уча от неговото чувство за хумор, и колкото мога - да съм като него”, споделя Теодора Лазарова, дъщеря.

Свещеникът е любимец на възрастните хора в Ракитово, защото освен да ги събира в храма им, организира и екскурзии. „Много уважаваме нашето отче. Особено, когато ни води по манастири. Значи, ходихме в Гърция навсякъде по манастири, тук в България ни води. И мислим, че много ни помага”, коментира Славка Иванова.

Под ръководството на свещеника рушащата се 150-годишна църква на Ракитово днес е ремонтирана.

За самият отец Стоил пък най-важното признание е грамотата от Алианса за хора с редки болести. Тя е в знак на благодарност за това, че той се е преборил за клинична пътека за пациентите, страдащи от първичен имунен дефицит.