Паднала мазилка, стари мебели, хлебарки – такава е гледката в стаята на много български студенти. За мизерните условия в студентските общежития на Техническия университет в София ни сигнализира наш зрител в рубриката "Аз, Репортерът".

От ръководството на учебното заведение отказаха достъп на нашие екип до техните сгради.

Затова ние проверихме какви са условията за живот в общежитията на други вузове. Студенти от тях ни изпратиха снимки от стаите им в 40-ти блок в „Студентски град”. Всички са единодушни - мизерно е.

В чакащия ремонт бл.42 новите обитатели ще бъдат неприятно изненадани от на практика неизползваемите мебели в някои стаи. Другите 6 сгради на Софийския университет вече са ремонтирани.

Снимка: bTV

Многобройни са и постъпилите сигнали за мизерни условия в Националното представителство на студентските съвети. „Имаше един блок беше целия в мухъл, който със сигурност се предполага, че не трябва да се настаняват студенти там!”, коментира Яна Вангелова от организацията.

От 2008 г. не са заделяни целеви средства от държавния бюджет за ремонт на студентските общежития.

Според Националното представителство на студентските съвети най-остра нужда от ремонт имат студентските общежития в градовете Пловдив, Шумен и Стара Загора.