Споровете около строителството в Пирин продължават. Природозащитници и общинската управа на Банско са на двата полюса по отношение на предстоящо строителство в курорта. 

Противници и поддръжници на втората кабинка в Банско излизат на протест в центъра на София в деня на откриването на европредседателството – 11 януари.

Според „Зелените” предстои строителен бум и нови 40 хил. легла. А според местните това не отговаря на истината.

Поводът за опасенията на екозащитниците е решението на регионалната екоинспекция да се направи екологична оценка на Плана за регулация и застрояване на 8 квартала в Банско.

„Това са 40 хиляди нови потенциални посетители, които ще трябва да си търсят някакво занимание. Включително и ще трябва да търсят начин да стигнат до територията на парка и да правят нещо вътре, което означава и значително въздействие и трябва да се търсят начини икономически това да е изгодно, което няма как да се случи това. Просто поредният имотен балон”, твърди екологът Андрей Ковачев. 

Според кмета на Банско Георги Икономов целта на този проект е да се урегулират застроени вече имоти, а не да се строят нови сгради.

Естествено, че не става въпрос за 40 000 нови легла, това е абсурдно твърдение, казва Икономов.
Според представената карта неусвоената територия е само 380 декара. А според природозащитниците ще бъдат застроени цели 1300 декара.

Едните твърдят, че втората кабина ще доведе до екологична катастрофа. А другите, че това е единственият вариант за развитие на региона.

Ако не се чака на опашка просто ще смажем конкуренцията, може би това е целта и на някои от въпросните организации, поддържат чужди интересни, коментира Георги Думанов, хотелиер и общински съветник.

Общината твърди, че от 2012 г. до сега са издадени едва 18 разрешения за строителство във въпросните квартали – 9 къщи, сграда с апартаменти, 6 търговски обекта и 3 спортни съоръжения.