Здравното министерство проучва дали евентуалното легализиране на марихуаната за медицински цели няма да доведе до нарастване на злоупотребите с лекия наркотик. Според отговора на институцията на въпросите на bTV, приемането на канабис чрез пушене носи повече рискове, отколкото ползи и не е утвърден метод за лечение.

Как е решен този спор по света? Някои държави вече допускат употребата. Другаде, притежанието на канабис се наказва със затвор - като и в България. В някои действа забрана, но не се носи наказателна отговорност като у нас.

Снимка: bTV

В Съединените щати, например, всеки щат има различно отношение по въпроса. В Калифорния от 20 години медицинската марихуана е разрешена. Подобно е положението и в Европа - Италия допуска употребата на растението в медицината.

Сега дискусията започна и в България. Неправителствени организации от години настояват, че растението помага при различни неврологични и онкологични заболявания.

Идеята разделя медицинското съсловие. На единия полюс е проф. Иван Миланов, според когото обществото не е готово. „Ти с една рецепта ще имаш право да пушиш марихуана и винаги може да има злоупотреби от страна на пациенти. Винаги”, категоричен бе неврологът.

Освен това употребата на марихуана крие рискове. „Марихуаната не е най-лошият медикамент, има и много други, които водят до пристрастяване, но все пак и марихуаната пристрастява”, допълни той.

На световно ниво дискусията за медицинската марихуана е в разгара си. Преди седмица д-р Соня Тотева е била на конференция на ООН за канабиса. „Изрично се каза, че тази дрога трябва да бъде декриминализирана - т.е. не може да попадат в затвора хора, които пушат марихуана, това е новото. За употребата на канабис за медицински цели се даде доста положителна оценка, даже имаше някои нови проучвания в америка... Безспорно има научни доказателства за ползата от канабиса”, обясни психиатърът д-р Тотева.

У нас за употреба на марихуана вече има осъдени пациенти. Анита, за която ви разказахме в сряда, обаче не се притеснява. „Защо минах на марихуана? Защото имам по-голямо доверие на нея, отколкото на медикаментите, които предписват за множествена склероза. В един момент медицината е безсилна и вдига ръце от дадено състояние”, обясни пациентката, която се бори с болестта от 14 години.

Трябва ли да се разреши използването на марихуана за медицински цели? Според проведената днес анкета на сайта bTVnovinite.bg - 96% от гласувалите са „за”.