Спасителят, който в петък извади няколко души от потъналия автобус във Варна получи за смелата постъпка грамота и плакет. Днес 26-годишният Момчил Трандев бе награден от областния управител Данчо Симеонов. Но кой е младежът, преборил инстинкта си за самосъхранение в опит да помогне на непознати и предотвратил с действията си истинска трагедия?

До петък сутринта Момчил Трандев бе един обикновен младеж. Сега всички искат да се снимат с него и да му стиснат ръката. 26-годишният спасител, който е родом от Търговище, е видимо смутен от шума и медийното внимание. Съгласява се да ни приеме в дома си, но с усмивка допълва, че се надява да е за последно.

„Искам вече да спре всичко това нещо, да отшуми. Аз пак казвам – успях да помогна на някои от хората и това е най-важното за мен. Направих някакво добро,” казва Момчил.

Геройство е най-точната дума за постъпката му. Той обаче не я приема. Твърди, че просто така е възпитан от родителите си:

„Да бъда честен, добър, да помагам на хората, защото са ми казвали, че всичко това нещо ще ми се върне един ден“.

Младежът не пропуска да отбележи, че не е спасил сам всички хора, а е получил помощ от трима полицаи и двама граждани. Първи обаче намира смелост да се хвърли в ледените и мътни води.

„Ние слязохме от служебния транспорт. На моста имаше поне едно двайсетина души, които гледаха само. Може би те не са разбирали каква реална опасност има хората да се удавят ли, не мога да разбера, но само гледаха.”

Снимка: Аз, репортерът

Момчил е благодарен за наградите и вниманието. Желанието му е обаче, просто постъпката му да служи за пример на хората. „Ако някой ден се наложи, примерно аз попадна в такава ситуация или член от семейството ми, или децата ми, ако имам такива, ако им се случи и на тях нещо такова се надявам да има човек там, който и на тях да им подаде ръка и да им помогне“.

Заради геройството си ще получи парична награда от ВиК-Варна – 1 000 лева. А как ще използва скромната сума? „Ще си платя данъците на апартамента. Ще си платя някои други сметки“.

Младежът споделя, че живее като всеки един средностатистически българин – трудно, но се справя. Заедно с приятелката си изплащат огромен кредит за жилището, в което живеят. За това се надява да си намери нова работа, макар спасителството да му харесва. Желанието му е на път да се сбъдне. Спасителят получи обещание за съдействие от областна управа в намирането на нова работа.

Голяма ВиК-авария във Варна като по чудо не се превърна в трагедия. В петък двуметрова приливна вълна заля автобус от градския транспорт със 17 пътници в него. Инцидента причини спукан водопровод, който бил монтиран от софийска фирма само преди четири години. Нивото на водата бързо се покачило над два метра в близост до подлеза, през който преминавал автобусът.