Снимка: Аз, репортерът
Снимка: Аз, репортерът

Голяма ВиК-авария във Варна като по чудо не се превърна в трагедия. Двуметрова приливна вълна заля автобус от градския транспорт със 17 пътници в него. Всички обаче бяха спасени благодарение на геройската намеса на шофьора.

Рано тази сутрин се пука главен водопровод в района на паметника на Българо-съветската дружба в морската столица. Огромно количество вода тръгва надолу към пътя за Златни пясъци.

Приливната вълна застига пътнически автобус в подлеза между булевардите „Васил Левски" и „Княз Борис I”.

„Пътниците са изведени през стъклата на автобуса, през прозорците са излезли. Нашият водач е напуснал последен автобуса,” каза Николай Антонов, технически директор на автобусната компания.

Нивото на водата е било повече от два метра и 17-те пътници са се спасявали с плуване. Помагали са им екипи на Гражданска защита. Заради адекватната намеса на шофьора Иван Иванов, пострадали няма.

Дълго време след инцидента автобусът остана под вода.

Снимка: Аз, репортерът
Снимка: Аз, репортерът

Гръмналата тръба е монтирана от софийска фирма преди 4 години. Това е станало по държавна програма и водопроводът още е в гаранция, съобщиха от варненското водоснабдително дружество.

„Във Варна на едно две места има такива водопроводи, това е стъклопласт, камерите ще го покажат сигурно,” посочи Георги Чакъров, главен инженер към ВиК-Варна и добави: „Не казвам, че материалът е лош, не казвам, че е различен, не казвам, че заради това е станало. Моята версия е, че тук е свлачищен район, може да е мръднала малко почвата. От това никой не е застрахован”.

Заради аварията без вода останаха от местност „Горчивата чешма” до „Златни пясъци” и квартал „Виница". Водоподаването обаче бе възстановено за около час.

Снимки от инцидента изпратиха потребители на рубриката "Аз, репортерът".