В София за осми път ще се проведе ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора (ЛГБТИ) – „София Прайд”.

Традиционно началната точка на шествието ще събере участниците в пространството пред паметника на Съветската армия в 17.00 часа. Началото на шествието ще бъде в 18.00 часа, като ще премине по централни столични булеварди.

„София Прайд” е най-голямото ежегодно събитие в България, посветено на човешките права и равенството на гражданите и е най-голямото събитие, повишаващо видимостта на ЛГБТИ хората у нас. Тази година фокусът на прайда е върху дискриминацията спрямо ЛГБТИ хората в образователните институции.

Според организаторите с този проблем са се сблъсквали почти всички нехетеросексуални и трансполови хора и въпреки това той остава невидим, неразпознат и неадресиран както от родители и учители, така и от експерти. Проблемът е осезаем и във висшето образование.

18 посолства вече изрази подкрепата си за прайда с декларация, в която заявиха, че „София Прайд” е възможност да защитим човешките права и толерантността, да приветстваме различието и да осъдим хомофобията. Уличното шествие на „София Прайд” съдейства за по-голямата видимост на българските ЛГБТИ хора и изпраща важно послание до хилядите гейове и лесбийки в цялата страна, че не са сами”.

Традиционно като протест срещу прайда ще има и антигей шествие, организирано от „Национална съпротива”. Демонстрантите ще се съберат в 13.00 ч. пред Столична община. В 14.00 ч. ще започне тяхното шествие под наслов „Да запазим децата от разврата”, организаторите не са посочили до колко ще продължи то.

Те ще протестират срещу Йорданка Фандъкова и подкрепата й за гей парада и я обвиняват, че е марионетка, служеща на частни организации, финансирани от чужди страни.