Собственици на казани протестираха срещу новите правила за варене на ракия, като затвориха пътищата към ГКПП „Дунав мост“, ГКПП „Капитан Андреево“ и международния път Е-79 на входа на Враца.

Те са недоволни от промените в Закона за акцизите и данъчните складове, според които ще могат да варят ракия само шест месеца в годината, а казаните трябва да са с вместимост най-много 500 литра.

Протест на производители на ракия на пътя към Дунав мост
Снимка: Емил Димитров

Мотивите на депутатите за тези промени са да не се губят приходи от акцизи заради незаконна дестилация, както и да не се произвежда ракия от продукти с неясен произход.

Казанджиите обаче са категорични, че ограниченията ще доведат до обратния ефект – увеличаване на работещите в сивия сектор и на броя на нелегалните и самоделни казани.

Около 100 души блокираха за близо два часа кръговото кръстовище в района на ГКПП „Дунав мост“ в Русе, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Протест на производители на ракия на пътя към Дунав мост
Снимка: Емил Димитров

Те поискаха да се върнат старите текстове от закона, които да позволят на ракиджийниците да работят цяла година и да варят 1000 литра ракия.

Протестът предизвика огромни задръствания, наложи се да се намеси и полицията, за да се освобождава периодично пътят.

„Всичко по европейски съм направил и изведнъж, както бях законен, лицензиран, с номер, с всичко, сега съм незаконен. Какво да ги направя тия казани, какво да направя със заема, който съм взел?“, възмути се Стефан Данаилов от Разград.

Протест на производители на ракия на пътя към Дунав мост
Снимка: Емил Димитров

„По тяхната логика утре ще излезе консервен завод и каже: „Край, никой няма да си прави компотите вкъщи, няма да си правите домашна лютеница, защото трябва да купувате нашата“. Какво правим? Ще ни кажат и кога да дишаме ли?“, попита Георги Георгиев от Каварна.

„Видя се, че в тази държава по нормален път не можеш да си извоюваш нищо, затова сме решили вече да вземаме крайни мерки. Защото от това зависи нашият живот и нашето бъдеще. Ние няма как да си издържаме семействата“, обясни Атанас Рашев от Варна.

Със знамена и музика недоволни производители блокираха международния път Е-79 на входа на Враца.

„Закона го приеха на тъмно в 12 без 5, забраняват да се работи шест месеца в годината“, коментира Петър Петров – производител от Враца.

„Направих казана с много голяма инвестиция, продадох всичко и го направихме по закона, 1000 литра. След три месеца направиха закона и казват, че казаните трябва да са 500 литра. Питам господата горе: Така ли се помага на малкия и среден бизнес?“, възмути се Мирослав Младенов от Монтана.

„Мисля, че Бойко трябва да каже да махнат акциза, да го намалят“, заяви Веселин Деков.

На протеста присъстваше и свещеник, който окуражаваше колегите си с тромпет, но първо го продухваше с ракия.

Стотици протестиращи производители от Югоизточна България блокираха за близо четири часа и международния път за Капитан Андреево.

Протест на производители на ракия на пътя към Капитан Андреево
Снимка: Благовест Андонов

„Не може в конституцията да пише, че всеки човек има право на работа, а какво правим – шест месеца няма да работиш, другите шест месеца ще работиш. Това в страните от Африка го няма“, възмути се протестиращ.

„Трябва да премахна двата казана. Значи трябва да ги продам на някой чичо, който има лозе, да минат в сивия сектор, а да оставя единия петстотин литровия казан“, изчисли Богдан Чакалов.

Блокадата образува километрични опашки и задръстване. За да умилостивят чакащите, протестиращите извадиха скара и започнаха да раздават кебапчета наред.

Освен още протести, собствениците на ракиени казани се заканват да съдят държавата в Страсбург и да блокират периодично пътища, докато не бъдат чути.

Те протестираха и в София в началото на април. Няколко дни по-късно конституционните съдии отказаха да разгледат искането на обудсмана Мая Манолова за отмяна на новите правила.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!