15 случая на жени преживели насилие и 16 сигнала за злоупотреба с деца по празниците, сочат данните са на асоциация „Анимус”. Психолозите очакват в първия работен ден рязко повишаване на сигналите от хора, търсещи закрила, заради насилие в дома.

Като затишие описват психолозите периода на празниците. На горещите линии и в кризисните центрове за жени и деца, преживели насилие обажданията са малко. Пикът идва още в първия работен ден.

„В някои от случаите хората са имали нужда от помощ и преди, но са отлагали, защото всички са имали надежда, че нещата ще се оправят за Коледа, за Нова година, когато са повече време заедно. И всъщност настъпва отрезвяване, когато видиш, че нещата не се случват, обяснява психологът от асоциацията Катя Кръстанова.

И през тези празнични дни социалният работник в кризисен център Наталия Градинарова е на работа. Тя е човекът, който отваря нов дом и упътва към нов живот жертвите на насилие в един от кризисните център. Тя е и първият, който подава ръка на душата.

„Най-емоционални за мен са, когато някой звънне на вратата, разплакан, разтреперен, даже без личната си карта”, споделя Наталия.

„Имало е случаи, в които жена на голяма възраст идва и не е открила женствеността в себе си т.е. как да изглежда, защото това е било забранявано. Не знае какво харесва, много е вълнуващо да видиш един такъв човек, който се преоткрива”, обяснява тя.

Нерядко психолозите отчитат, че въпреки положените усилия след празниците жертвите избират обратно пътя към дома на насилника. Защото началото на нов живот винаги е трудно.