Група сирийски бежанци ще съдят депутат от националистическата партия, крепяща управлението на Пламен Орешарски, заради разпространено слово на омраза. Става въпрос за народния избраник Магдалена Ташева, която освен като законотворец, се изживява и като телевизионен водещ в партийния канал „Алфа”.

За делото срещу Ташева информира Българският хелзинкски комитет (БХК), който ще представлява бежанците пред Комисията за защита от дискриминация.

В жалбата е посочено, че многократно в предаването си „В окото на бурята” Ташева представя бежанците като „мними, екстремисти и престъпници, и им отнема човешкия облик”.

Водещата и депутат Магдалена Ташева.

Освен това депутатът и водещ нарича бежанците „изчадия”, „сган”, „масови убийци”, „канибали”, „диваци”, „ислямски фундаменталисти, които бягат от правосъдието” и „лъжат властите”, „отвратителни, долнопробни примати, които бягат от закона в Сирия” и „започнаха да крадат, да бият” в България и които ще „започнат да изнасилват, да режат глави”, изтъкват от правозащитната организация.

Освен това водещата е описвала бежанците като „нахлува(ща) поредна вълна на ислямизацията”, „вкарване на огромно, радикално ислямско население - враждебно и към България и към християнството”.

БХК пише още, че Ташева отъждествява бежанците с „Ал Кайда”, нарича ги „главорези” и им приписва „цел да изменят демографския (…) национален и религиозен облик, нашата национална идентичност като българи и като православен християнски народ. Да ни доограбят […]”.

Жалбата е подкрепена още с още цитати от Ташева: „Плътни джихадистки арабски маси”, „вкарвани, за да превърнат България във втора Босна и втора бивша югорепублика Македония (…) и след 25 години, същите тези пришълци, мохаджири, както се казва в Корана, - защото ислямът така се разширява, чрез мохаджири, т.е. преселници в нови земи, това е догма в исляма” да „веят” в София, по твърдяната аналогия със Скопие и Сараево, „флага на Саудитска арабия”.

Ташева пряко призовава българите към „организирани бунтове" и „въстания” „срещу нашествието на тази ислямистка сган под формата на сирийски бежанци”.

Неин гост в студиото, Георги Сенгалевич, съветник на парламентарната група на „Атака“, заявява, че бежанците представляват „сирийската свободна армия” и нейните „терористични подразделения”, които някой „транспортира” към България. Той внушава, че те „са извършили престъпление против мира; военно престъпление или престъпление срещу човечеството”.

Сенгалевич заявява, че бежанците са довели до „изостряне на криминогенната обстановка”, т.е. че извършват престъпления. Той твърди, че бежанците влизат в „конфликти” с „българското население”, с което според него имат „очевидна културна, цивилизационна несъвместимост”, т.е. внушава, че те са нецивилизовани и некултурни до невъзможност българите да съжителстват с тях, пише още в жалбата.

Според жалбоподателите и БХК тези изявления представляват „тормоз” по смисъла на Закона за защита от дискриминация спрямо цялата общност на бежанците и едновременно „подбуждане към дискриминация” срещу тях, по смисъла на същия закон. Тези изявления създават обидна, унизителна и застрашителна среда не само за бежанците от Сирия, но и за всички мюсюлмани, други бежанци и чужденците по принцип.

„Такова крайно слово на омразата предизвиква ксенофобия и отравя средата за бежанците, като насажда предразсъдъци у околните. Така тези хора, дошли, за да спасят живота си у нас, се оказват изолирани, обект на омраза и в риск да станат жертва на нечовешко и унизително отнасяне, в това число физически посегателства“, коментира адвокат Маргарита Илиева, директор на „Правна програма“ на БХК.

„В последните месеци враждебната реч срещу бежанците се шири безнаказано, както от страна на медии, така и на властници. България обаче е правова държава и правата на човека тук имат защита. Завеждаме това дело срещу емблематична за омразата партийна медия, за да покажем на бежанците това“, допълни Илиева.

В България от 2004 г. действа Законът за защита от дискриминация, който дава право на засегнати от всякаква дискриминация хора, както и на всички незасегнати, ангажирани граждани, да търсят в Комисията за защита от дискриминация отговорност за нарушенията на правото на равенство, включително на свободата от реч на омразата.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас