Национален протест срещу поскъпването на тока за индустрията от август. Над хиляда фирми са заявили участие в шествия в над 20 големи града.

Хиляди се събраха да кажат не на увеличението в София. Протести има в цялата страна. Този път всяко предприятие решава само, кога да спре работата си. Затова и от ЕСО не очакват протестът да се отрази на електроенергийната система.

В петък енергийната комисия трябва да каже окончателно - какви ще са новите цени на тока. Въпреки едномесечната отсрочка, индустрията се опасява, че решението на регулатора няма да е много по-различно от това през юли, което предвиждаше двойно увеличени на таксата за екоенергия.

Преди седмица председателят на енергийната комисия, даде да се разбере, че ако има ревизия на решението за цената на тока, корекцията ще бъде надолу спрямо предложението от юли. Но такса задължение към обществото за бизнеса неминуемо ще бъде увеличена спрямо сега действащата.

„Всяко домакинство в България, всяка година плаща по една средна работна заплата за кражби, разхищения и узаконени грабежи в енергетиката и с това трябва да се спре”, призова Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

„Ако не отпадне таксата ние фалираме, просто една част от производителите си отиват така че нямаме шанс губим си работните места”, обяви Владимир Топалов от миньорската федерация на „Подкрепа”.

Според председателя на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ) обаче именно синдикатите са били автори на идеята 5% от приходите на производителите да отиват във фонд сигурност на енергийната система и протестът е закъснял.

Стара Загора

Над 3000 души от 70 предприятия се събраха на протест в Стара Загора. По думите на бизнеса ако в момента цената на тока поскъпне с 15 до 20 процента, това означава предприятията отново да влезнат в кризата. В момента се отчита ръст на производството.

Бизнесът е решил да отстоява исканията си до край, като казва, че има достатъчно резерви на електроенергия.

Снимка: bTV

Русе

Вувузели и барабани на протест в Русе. Работниците от няколко фирми от леката промишленост изразиха несъгласието си с по-високата цена на тока.

Протестиращите направиха шествие с плакати от Западната промишлена зона до центъра на града. Те са притеснени, че увеличението на електроенергията ще се отрази на финансовото състояние на фирмите. Оттам ще намалеят приходите и може да се стигне до намаляване на заплати и съкращения на работни места.

Самите шефове не настояват за трайно и реално решение на проблемите в енергийната ни система, а не за механично повишаване на цената на тока.