Скандал избухна с лечението на пациентите с хепатит С. До дни влизат в сила нови критерии на здравната каса, срещу които въстанаха лекари, пациенти и фармацевтични компании.

Напрежението провокира спешна среща с националните консултанти по гастроентерология.

В критериите на касата, които влизат в сила от 16 януари, е записано, че ще се изключват например болните, при които се очаква ниска продължителност на живота заради съпътстващо заболяване.„Това само по себе си е риск за живота, да не говорим, че е престъпление и нарушение на Конституцията", смята Иван Димитров от Българския пациентски форум.

От здравната каса отговориха, че и сега действащите правила са такива. Поемат се най-тежките случаи. Новото е, че лекарите ще предписват най-евтината за касата безинтерферонова терапия, вместо да избират между наличните. Ако все пак се налага друга - Надзорът на касата трябва да я одобри.

Лекарите се надяват това да важи само до март, когато им е обещано правилата да се променят отново. „Това е за един сравнително кратък период от време, говорим някъде докато влязат новите критерии", обясни националният консултант по гастроентерология  проф. Крум Кацаров.

Така след март се очаква и пациентите с по-лека форма на заболяването да получат скъпото лечение.