Шест деца са починали в болница „Лозенец” след направена чернодробна трансплантация. 16 обаче са продължили успешно живота си. Това заяви директорът на болницата доц. д-р Любомир Спасов по време на пресконференция, организирана по настояване на премиера Бойко Борисов.

Според него децата са нямали шанс да живеят, ако не са се подложили на трансплантация. Само три от чернодробните интервенции са от трупен донор, като едно от децата е починало. Спасов обаче не уточни дали се прави предварително изследване на органите.

„Разчитаме много на Агенцията по трансплантациите. Присаждаме нов орган, който идва от там и разчитаме на данните, които ни предоставят”, каза директорът на болница „Лозенец”. Той обясни, че донорството е изключително сложен процес. 68 желаещи да дарят орган са били изследвани, но само някои от тях са били подходящи.

Спасов призна и каква заплата получава. Той взима 15 хил. лв. месечно за извънредно положен труд. Иначе заплатат му е 1000 лв., а отделно взима 600 лв. като декан. През миналата година в Правителствена болница са раздадени бонуси за 2.5 млн. лв.

Преди дни гръмна скандалът, че в „Лозенец” нямат право да правят трансплантации. Тогава този тип операции бяха спрени, но по-късно Любомир Спасов уточни, че са прекратили интервенциите временно.