Операциите по трансплантиране на органи в болница „Лозенец” не са спирали – това беше само препоръка на Изпълнителната агенция по трансплантации. Това заяви в стидиото на „Тази сутрин” директорът на лечебното заведение проф. д-р Любомир Спасов, няколко дни, след като категорично отказа да коментира информацията, че „Лозенец” не отговаря на изискванията на нормативната уредба да извършва трансплантации и не разполага с квалифицирани за тази цел лекари.

Обвинения и обяснения

Тези обвинения бяха повторени в ефира на bTV от д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„Твърдя, че д-р Спасов има квалификация за кардиолог и затова няма право да прави чернодробни трансплантации на деца. Твърдя също така, че от 2008-а до 2011 г. в болницата са били извършени 10 трансплантации на деца, 5 от които са починали и 2 са били ретрансплантирани. Болницата не разполага с отделение за детска хирургия, няма нито един детски хирург, като цяло няма квалифицирани хирурзи и необходимия опит, който законът изисква”, заяви д-р Кацаров, допълвайки, че срещу т. нар. правителствена болница в момента се водят две дела и има 5 сигнала в прокуратурата.

Кацаров призова властите да си свърши работата и да се сложи край на произвола с трансплантациите на деца в "Лозенец".

Разбира се, д-р Любомир Спасов отхръвли обвиненията на д-р Кацаров. Той подчерта, че управляваното от него лечебно заведение има всички необходими документи и разрешителни да извършва трансплантации, включително и на деца, така че този вид операции били легални.

Хирургът обясни, че въпреки кардиологичната си специалност, той има богат опит с операциите  в коремно-гръдната област, така че е достатъчно квалифициран.

Д-р Спасов напълно отхвърли информацията на родители за 70 на сто смъртност при трансплантациите от 2008-а насам. Според него в болницата досега са били направени 24 трансплантации на деца и успеваемостта е 71%.

„ В това число естествено влизат и случаите на ретрансплантиране. По принцип никога замяната на един орган с друг не значи пълно излекуване. Индивидуално е, понякога след години се налага ретрансплантация. Всички трансплантации на черен дроб в болницата съм правил аз, а бъбречните са в екип с уролог”, обясни още лекарят.

Спирането било временно

Думите му, в частта за административната изправност на болницата, бяха подкрепени и от доц. д-р Силви Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите.

Той обясни, че действително не е имало реално спиране на трансплантациите в „Лозенец”. Агенцията била издала само препоръка, въз основа на това, че наскоро бил напуснал инвазивен хирург и така необходимият брой специалисти бил по-малък.

„Така препоръчахме временно спиране на трансплантациите, докато болницата намери хирург. Законовият срок за изпълнение на препоръката е два месеца”, заяви Кирилов.

След внесения от Центъра за защита на правата в здравеопазването сигнал в прокуратурата с искане за проверка на трасплантациите в "Лозенец", експерти от болницата коментираха, че у нас чернодробните трансплантации на деца не са достатъчно много, за да се поддържа постоянно добър екип, който да ги прави.